διατροφήεγκυμοσύνη

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Έξυπνες διατροφικές επιλογές για υγιή εγκυμοσύνη από τους διατροφολόγους της Mayo Clinic.

Ανακαλύψτε τι και πόσο πρέπει να τρώτε στην εγκυμοσύνη. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για εσάς και το παιδί σας είναι η ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης γιατί αυτά που τρώτε είναι και τα θρεπτικά συστατικά που παίρνει και το παιδί σας.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργεια για τον οργανισμό σας. Τα ολικής άλεσης προιόντα περιέχουν φυτικές ίνες, σίδηρο, βιταμίνη Β καθώς και μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξεως.

Τι να φάτε ? τουλάχιστον η μισή ποσότητα από τους υδατάνθρακες που λαμβάνετε κάθε μέρα πρέπει να είναι ολικής αλέσεως. Προτιμήστε γάλα με δημητριακά για πρωινό ή μια μερίδα ζυμαρικά ολικης αλέσεως για μεσημεριανό.

Αντικαταστείστε τα δημητριακά με ζάχαρη και το άσπρο ψωμί με καστανό ρύζι και ψωμί με ξηρούς καρπούς.

Φρούτα και λαχανικά

Είναι βασικά στοιχεία για ισορροπημένη διατροφή στη εγκυμοσύνη. Περιέχουν πληθώρα βιταμινών( όπως τα πράσινα λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη Α και σίδηρο)  και βοηθούν ιδιαίτερα στη καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης η βιταμίνη C που περιέχεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά βοηθάει στη καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Τι να φάτε? Βάλτε φρέσκα φρούτα πάνω στα δημητριακά σας και φτιάξτε μια χορτοφαγική πίτσα.

Εάν έχετε βαρεθεί τα μήλα, τα πορτοκάλια και το μαρούλι δοκιμάστε ανανά ή ελληνικά μάνγκο και γλυκοπατάτες. Προσοχή στους έτοιμους χυμούς γιατί περιέχουν λίγα θρεπτικά συστατικά και πολλή ζάχαρη.

Κρέας, Ψάρια, Κοτόπουλο, Ξηροί Καρποί και Αβγά

Δυο βασικά συστατικά που είναι αναγκαία για εσάς και το παιδί σας είναι η πρωτείνες και ο σίδηρος. Συνδυάστε τα παραπάνω υλικά με φρέσκιες πολύχρωμες σαλάτες.

Τι να φάτε? Μια φρυγανιά με φυστικοβούτυρο για πρωί, ομελέτα με ντομάτα για μεσημέρι ή ένα ωραίο φιλέτο σολωμού για βραδυνό.

Γαλακτοκομικά

Μία κατηγορία από μόνα τους και απαραίτητες οι 3 μερίδες καθημερινά στην εγκυμοσύνη αλλά και το θηλασμό

Τι να φάτε? Γάλα με δημητριακά για πρωινό, λευκά τυριά με χαμηλά λιπαρά μαζί με το μεσημεριανό σας, γιαουρτάκι με μέλι για απογευματινό σνάκ ή ένα ποτήρι γάλα πριν πέσετε για ύπνο.

Αποφύγετε το γάλα σόγιας που δεν είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο και τα προιόντα με πλήρη λιπαρά.

Νερό

Απαραίτητα τα 2,5 λίτρα υγρών την ημέρα. Πιείτε 8 ποτήρια νερό για να αποφύγετε δυσκοιλιότητα, αιμορροίδες, φουσκώματα και ουρολοιμώξεις. Μειώστε τη ποσότητα καφέ και πιείτε άφθονα υγρά όπως κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη και φρέσκους χυμούς. Τα αναψυκτικά εκτός ότι δεν περιέχουν τίποτα θρεπτικό θα σας επιβαρύνουν και με πολλές κρυφές θερμίδες γιαυτό είναι καλό να τα αποφεύγετε.

Λιπαρά και Γλυκά

Προτιμήστε τροφές με υγιεινά λιπαρά όπως το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί. Χρησιμοποιείστε λαδολέμονο ή ξύδι και όχι μαγιονέζα στη σαλάτα σας. Μπορείτε μια φορά την εβδομάδα να ενδώσετε σε ένα γλυκό αλλά με μέτρο και όχι κάθε μέρα. Μειώστε τις μερίδες που περιέχουν λιπαρά και ζάχαρη και να ελέγχετε το βάρος σας τακτικά.

Συμπληρώματα διατροφής

Ρωτήστε το γιατρό σας για τα συμπληρώματα που χρειάζεστε και βάλτε πρόγραμμα ώστε να μην τα ξεχνάτε.

Δίδυμες και πολύδυμες κυήσεις

Εάν περιμένετε 2 ή περισσότερα μωρά οι ανάγκες σας είναι αυξημένες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ειδικό διαιτολόγιο.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.